S-a deschis punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk, primul între Ucraina și Uniunea Europeană

0
240

„Împreună cu prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, am deschis punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk, primul între Ucraina și Uniunea Europeană. Înseamnă facilități pentru tranzitul cetățenilor şi bunurilor, într-o perioadă în care mobilitatea capătă relevanță vitală pentru Ucraina”, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Țara noastră a avut un rol esențial în asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina și pentru stabilizarea fluxurilor agroalimentare la nivel european și global, perturbate de agresiunea Federației Ruse. Prin infrastructura din România cea feroviară, rutieră, prin porturile de la Constanța și Galați, au fost exportate peste 6,5 milioane tone de grâne din Ucraina. Avem în continuare în vedere deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei, eforturi integrate demersurilor realizate la nivel european.

Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, a comunității internaționale bazate pe reguli, care împărtășește aceleași valori: libertate, demnitate, dreptul suveran de a-și decide singur viitorul. România a fost alături de Ucraina încă din primele clipe ale declanșării agresiunii. Mulțumesc încă o dată cetățenilor români care au dat dovadă de empatie și solidaritate deplină!

Un rol deosebit de important în acțiunile noastre l-a avut comunitatea românească din Ucraina, care a dovedit constant că este loială statului ucrainean, și cea ucraineană din România. Avem responsabilitatea să asigurăm acel climat pentru exercitarea plenară și sustenabilă a drepturilor care le revin atât în România, cât și în Ucraina. Am convingerea că această chestiune va rămâne în atenția autorităților ucrainene și, așa cum ne-am angajat reciproc la Kiev, vom face ceea ce este necesar ca cetățenii români și cetățenii ucraineni să se bucure de drepturile care li se cuvin și de o parte și de alta a graniței”, a subliniat premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.