Românii stabiliți în Spania vor putea avea cetățenie dublă, iar limba română ar putea fi studiată în școli

0
244

Românii stabiliți în Spania vor putea avea cetățenie dublă. Este una dintre promisiunile pe care guvernul spaniol le-a făcut miercuri în ședința comună cu guvernul român. Momentan, cine vrea să dobândească cetățenia spaniolă trebuie să renunțe la cea pe care o are în prezent, scrie Euronews.ro.

Va fi organizat un grup de lucru pentru ca românii stabiliți în Spania să primească dublă cetățenie. Este un pas birocratic, dar important, pentru că fără acesta nici nu ar fi existat o discuție.

Limba română în școlile din Spania

Românii care stau în Spania, un milion la număr, deocamdată nu pot să își păstreze cetățenia din România, dacă vor să o obțină pe cea spaniolă, așadar vedem un prim pas concret în această direcție.

O altă promisiune este cea legată de limba română în școlile din Spania. Ar urma ca Spania să își modifice legislația din domeniul educației, astfel încât copiii românilor stabiliți acolo să poată studia limba maternă și să păstreze tradiția și cultura română, dar acest lucru necesită o schimbare de legislație. Momentan, nu se cunoaște calendarul acestei modificări.

Conform declaraţiei comune, România şi Spania recunosc rolul educaţiei, învăţării unor limbi străine şi al formării profesionale ca fiind elementele cheie în cadrul relaţiilor lor bilaterale şi evidenţiază impulsionarea şi revizuirea cadrului legal privind specializările bilingve hispano-române din şcolile din România, precum şi consolidarea programelor de limbă, cultură şi civilizaţie română în şcolile din Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.