Raluca Turcan: „Pensiile în România ar putea fi modificate și cu 25%, și nici atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4 % din PIB, inclus în PNRR”

0
205

Fostul minstru al muncii, Raluca Turcan, a scris pe Facebook că „pensiile în România ar putea fi modificate și cu 25% şi nici atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4 % din PIB, inclus în PNRR”.

„Dacă ar exista o decizie politica, astăzi, pensiile în România ar putea fi modificate și cu 25%, și nici atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4 % din PIB, inclus în PNRR.

Tema procentului din PIB de 9,4% care trebuie modificat la Bruxelles, pentru a crește pensiile, este una falsă și incorectă pentru milioane de pensionari. Este o manipulare politică prin care ministrul muncii încearcă să se derobeze de responsabilitățile funcției. Ministrul PSD al Muncii aruncă fumigene știind bine că ministrul PSD al Finanțelor nu are de unde să îi dea banii pentru o creștere foarte mare a pensiilor.

PNRR nu conține altceva decât obligațiile de reformă ale guvernului României. De aceste obligații nu poate fugi niciun ministru.

La sfârșitul anului 2020, la prima variantă a PNRR, ministerul muncii nu primea niciun ban din PNRR.

În doar câteva luni, am reușit să îi obținem cu doua obiective:

– Reforme: pensii, salarii, asistență socială;

– Investiții în infrastructura socială și digitaliazare.

În felul acesta, oricine devine premier și ministru al muncii are obligații majore legate de modernizarea legislației naționale. E simplu: bani contra muncă!

Viziunea mea, și accentuez, a mea, întrucât Coaliția nu s-a pronunțat pe varianta finală, este ca pentru a sprijini oamenii cu venituri mici afectați de creșterile de prețuri pot fi luate următoarele masuri:

– Până la finalizarea proiectelor mari de lege pe pensii publice și speciale, să fie modificat rapid plafonul de impozitare, prin creșterea plafonului de la care se plătește impozit, pentru a face o diferențiere CONSTITUȚIONALĂ între pensiile aflate în plata;

⁃ Creșterea de la 1 ianuarie a punctului de pensie cu maximum posibil. Atenție! Cu această majorare, cresc cu același procent și cele foarte mici și cele mari, de 20.000 de exemplu;

– Acordarea chiar de anul acesta a unor ajutoare de tipul one-off, ca o singura plată, pentru cei cu venituri mici – fie că vorbim de pensionari, fie că vorbim de angajați sub un anumit plafon;

– Creșterea beneficiilor de asistență socială, prin majorarea ISR (Indicele Social de Referință). Beneficiile raportate la ISR sunt: ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei, alocația lunară de plasament, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulți și copii), nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și al indemnizației de acomodare, sprijinul pentru adoptatori și ajutorul pentru refugiați);

– Aducerea pensiilor speciale cât mai aproape de contributivitate;

– Majorarea salariului minim care îi sprijină în special pe angajații din mediul privat!”, a scris Raluca Turcan pe pagina de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.