Marți, de la tribuna parlamentului, deputatul PSD Cluj, Remus Lapusan, a atras atenția asupra necesității adoptării unor măsuri urgente pentru a preveni apariția febrei aftoase în România.
”🛡️ Paza bună trece primejdia rea!
De aproximativ o lună, o situație de urgență deosebită afectează țări din Uniunea Europeană. Este vorba de o gravă epidemie de febră aftoasă în Slovacia și Ungaria care provoacă nu doar îngrijorări în rândurile fermierilor și autorităților sanitar veterinare, ci și al întregii populații.
Boala, deși nu se poate transmite la om, afectează bovinele, ovinele, caprinele și porcinele, fiind ușor transmisibilă prin aer, posibil la zeci de kilometri distanță, prin contactul direct cu animalul bolnav și cu carcasa acestuia, precum și prin intermediul oamenilor, echipamentelor, vehiculelor.
De asemenea, virusul poate afecta populația de animale sălbatice.
Ce este cel mai grav este că boala nu poate fi vindecată și protecția împotriva contaminării este unica noastră armă de apărare.
De aceea, disciplina joacă un rol uriaș în limitarea contagiunii.
Este nevoie de măsuri ferme pentru a împiedica accesul bolii pe teritoriul României!
Austria, de exemplu, a impus măsuri stricte de control la granițe și nu permite importul de animale vii din speciile susceptibile la boală, de carne proaspătă sau lapte crud din Ungaria și Slovacia. Aceste măsuri de control la frontiere se impun și-n cazul României.
Autoritățile publice trebuie să colaboreze cu specialiștii, cu fermierii și chiar cu oamenii obișnuiți pentru ca toți să conștientizeze pericolul la care suntem expuși. Informarea se poate face prin toate mijloacele posibile, chiar și din om în om acolo unde se poate, pentru ca cetățenii să cunoască detalii despre această boală și cum putem să ne protejăm animalele.
Există un vaccin, dar viteza cu care se răspândește boala impune măsuri ferme de stopare a comerțului cu animale și produse derivate din zonele afectate.
Specialiștii europeni, inclusiv din țara noastră, au emis o serie de recomandări precum:
✅Monitorizarea zonelor de frontieră și instituirea unui nivel corespunzător de alertă sanitar-veterinară;
✅Dezinfectarea tuturor vehiculelor care urmează să intre în țară din țările cu focare, cu ajutorul unor stații de dezinfectare;
✅Informarea reprezentanților principalelor asociații de crescători de bovine, ovine, caprine și porcine din România despre obligativitatea de a anunța medicul veterinar despre animalele care prezintă semne de boală sau modificări de comportament precum și mortalitățile la animale;
✅Monitorizarea sporită a tuturor transporturilor de animale din speciile afectate din cadrul comerțului intracomunitar;
✅Intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale;
✅Informarea cât mai largă și pe toate căile a populației generale rezidente atât în zonele de frontieră cât și în interiorul țării.
Avem nevoie de măsuri ferme înainte ca virusul să atingă teritoriul național, apariția de focare în România putând să genereze consecințe deosebit de grave precum sacrificarea în masă a animalelor, poluarea severă a mediului în urma metodelor de neutralizare precum arderea, pierderi economice consistente pentru fermieri și nu în ultimul rând afectarea imaginii agriculturii românești la nivel european!” a susținut deputatul.