Prim-ministrul Nicolae Ciucă, întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Croația, Gordan Jandroković

0
217

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Croația, Gordan Jandroković, în contextul vizitei oficialului croat la București, informează Guvernul României.

Cei doi oficiali au abordat aspecte legate de diversificarea și aprofundarea cooperării bilaterale, precum și tematicile de pe agenda europeană și situația de securitate din Vecinătatea Estică. În acest context, s-a menționat și faptul că, anul acesta, România și Croația aniversează 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, un prilej suplimentar pentru creșterea nivelului de ambiție al cooperării bilaterale.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a evidențiat dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale, precum și similitudinea de poziții promovate de România și Croația în plan european, regional și internațional.

Șeful Guvernului a indicat potențialul generos oferit de economiile română și croată pentru creșterea volumului schimburilor comerciale. Totodată, a încurajat o cooperare mai dinamică în sectorul portuar și în contextul implementării de proiecte în cadrul Strategiei Dunării.

În schimbul de opinii dintre cei doi oficiali a fost subliniată, de asemenea, importanța menținerii unității și coordonării la nivel european și euro-atlantic în fața agresiunii rusești în Ucraina. Premierul Ciucă a evidențiat acțiunile multidimensionale ale Guvernului României în sprijinul Ucrainei și a punctat nevoia strategică a unui pachet cuprinzător de sprijin pentru Republica Moldova. Părțile au reiterat angajamentul pentru prosperitatea și stabilitatea Balcanilor de Vest.

Șeful Executivului a mai exprimat așteptările legitime ale României, pe baza meritului recunoscut, pentru o decizie favorabilă privind aderarea la spațiul Schengen. A subliniat, de asemenea, încrederea într-un aviz favorabil al Parlamentului European și pentru Croația, afirmând că extinderea spațiului Schengen trebuie să se realizeze în baza unei evaluări obiective a nivelului de pregătire al statelor în îndeplinirea cerințelor acquis-ului Schengen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.