Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Acum este momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc”

0
252

”Cred cu fermitate că acum este momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză”, a spus Ursula von der Leyen, confrom Reuters.

Președinta Comisiei Europene a subliniat, de asemenea, că „în ultimele luni am lucrat din greu la nivel european pentru a lupta contra manipulărilor preşedintelui Vladimir Putin. Am convenit capacităţi comune de stocare a gazelor şi până acum gradul de umplere este de 80%, în medie, cu două luni mai devreme decât ne aşteptam”, subliniind că Norvegia exportă în UE o cantitate de gaze mai mare decât cea livrată de Rusia.

„Dar toate acestea nu sunt suficiente: vedem că piaţa electricităţii nu mai funcţionează din cauza perturbărilor masive provocate de manipulările preşedintelui Putin. Rusia optează acum mai degrabă să ardă gazele decât să livreze Europei volumele contractate”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Pe 9 septembrie, miniștrii energiei din UE vor avea o reuniune de urgență pentru a discuta despre această criză.

„Vă asigur că voi notifica și prezenta OUG în data de 9 septembrie la reuniunea Consiliului de Miniștri ai Energiei de la Praga și vom lua în continuare cele mai bune măsuri pentru ca românii și economia României să fie protejați în această perioadă”, a transmis ministrul Virgil Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.