Premierul Nicolae Ciucă: „Vom amplifica măsurile de siguranță pentru cetățeni și de pregătire a răspunsului în situații de urgență, inclusiv în cazul producerii unor cutremure”

0
161

Cutremurele produse în România în ultimele zile l-au determinat pe primul-ministru Nicolae Ciucă să ia decizia de a înfiinţa un comitet inter-instituțional sub directa sa coordonare, acesta având drept obiectiv prevenirea, pregătirea şi răspunsul în situaţii de urgenţă

„La nivelul autorităților statului vom amplifica măsurile de siguranță pentru cetățeni și de pregătire a răspunsului în situații de urgență, inclusiv în cazul producerii unor cutremure.

Pentru ca oamenii să știe cum să reacționeze în astfel de situații, vom derula campania de informare „Nu tremur la cutremur” și vom face mai accesibilă platforma „Fii pregătit”.

Mergem în continuare cu tot ce înseamnă achiziționarea de echipamente și dotări necesare intervenției și salvării și căutăm soluții pentru folosirea capabilităților de instalare a spitalelor ROL-2 de la Ministerul Apărării Naționale și pentru integrarea în cadrul concepției de răspuns la cutremur.

Pentru consolidarea clădirilor de locuit și instituțiilor publice de învățământ, sănătate, primării, aflate în situație de risc seismic, vom reduce termenele procedurale de avizare a proiectelor pentru a avea cât mai rapid acces la finanțarea națională și europeană care se ridică la șase miliarde de lei. Cetățenii nu trebuie să contribuie financiar, toate cheltuielile urmând să fie acoperite de stat.

Urgentăm măsurile de refacere, consolidare a infrastructurii și căutăm soluții ca unitățile de învățământ să intre cu prioritate în procesul de consolidare.

Verificăm sistematic lucrările, prin Inspectoratul de Stat în Construcții, astfel încât criteriile de calitate să fie respectate.

Am cerut ca în cazul în care au fost realizate în România lucrări de către companii care au construit în zona afectată de cutremurul din Turcia, calitatea acestor clădiri să fie verificată.

Verificăm și revizuim standardele din domeniul construcțiilor și calitatea materialelor de construcții.

Voi coordona personal implementarea celor stabilite astăzi și vom lucra împreună cu specialiștii, în cadrul unui comitet inter-instituțional pe care îl vom înființa începând de mâine la Cancelaria Prim-Ministrului”, a transmis premierul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.