Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

0
203

„Împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, am discutat despre ameninţările şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre, recunoscută ca zonă de importanţă strategică pentru Alianţă prin noul Concept Strategic al NATO”, anunţă premierul Nicolae Ciucă.

„Am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră, având în vedere că acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei.

Implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru consolidarea fermă şi durabilă a posturii aliate, inclusiv pe Flancul Estic şi în ţara noastră, este crucială.

Crearea Grupului de luptă condus de Franţa, la care contribuie și contingente de militari din Țările de jos şi Belgia, reprezintă o materializare a acestor decizii şi o dovadă concretă a solidarităţii și unității care caracterizează Alianta noastră.

Am mulțumit şi cu acest prilej Aliaţilor noștri și am apreciat rolul activ şi implicarea substanţială a secretarului general în adoptarea unor decizii vizionare, în sprijinul securităţii euroatlantice. Am încurajat continuarea acestor eforturi în perioada următoare, pentru implementarea deciziilor adoptate, și am subliniat miza continuării sprijinului şi asistenţei pentru consolidarea rezilienţei Ucrainei în faţa ameninţărilor cu care se confruntă, precum și a susținerii Republicii Moldova și Georgiei.

România rămâne deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin, ca un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice.

Creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret în acest sens, în spiritul solidarităţii aliate. Iar decizia ca România să fie statul gazdă al viitoarei reuniuni ministeriale de externe a NATO, pe care o vom găzdui la Bucureşti, la sfârşitul lunii noiembrie, reprezintă recunoaşterea rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO”, a subliniat premierul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.