Premierul Nicolae Ciucă, la Bucharest Security Conference: „România este astăzi membru al Alianței Nord-Atlantice, o alianță fără egal în lume”

0
298

Premierul Nicolae Ciucă a participat la cea de-a șasea ediție a Bucharest Security Conference, cu tema “Strenghtening resilience in volatile times. New dimensions, new players, new perspective.

“Drumul României spre NATO trece prin Afganistan!” Sunt cuvintele pe care mi le-a spus ministrul apărării de la acea vreme, Ioan Mircea Pașcu, când eram la comanda batalionului, în prima misiune a României în Afghanistan, a precizat premierul Nicolae Ciucă. Păstrez de 20 ani această amintire pe care am împărtășit-o participanților la cea de-a șasea ediție a Bucharest Security Conference.

România este astăzi membru al Alianței Nord-Atlantice, o alianță fără egal în lume, care are ca primă responsabilitate asigurarea securității și apărării, și mulțumită militarilor români. În misiuni dintre cele mai complexe, au luptat alături de societățile democratice împotriva terorismului și pentru apărarea păcii, drepturilor și libertăților fundamentale.

Totodată, suntem parte a Uniunii Europene, care are ca prime obiective dezvoltarea economică, prosperitatea, alături de componenta de securitate și reziliență.

Consolidarea rezilienței transatlantice, prin diminuarea dependențelor față de actori care nu împărtășesc valorile și interesele transatlantice și, în același timp, dinamizarea legăturilor cu partenerii cu care împărtășim aceleași idei, rămân o prioritate strategică pentru politica externă și de securitate a României.

Rusia a adus deja războiul în casele noastre – aici, în Europa, în SUA, în democrațiile consolidate, prin propagandă, manipulare a informațiilor, atacuri cibernetice, criza energetică și, nu în ultimul rând, criza alimentară. Securitatea spațiului cibernetic a devenit o chestiune de maximă prioritate politică și diplomatică și un subiect care trebuie abordat în mod constant în toate dimensiunile.

Alături de celelalte state din regiune, România – un pivot la Marea Neagră, dedică eforturi semnificative pentru menținerea echilibrului, stabilității, păcii. Împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO, suntem pregătiți să facem față tuturor acestor provocări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.