Premierul Nicolae Ciucă a participat la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat

0
218

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a participat marţi, 4 octombrie, la la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat.

„Am semnat astăzi contractele pentru două proiecte importante – Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat. Demersul nostru reprezintă acțiuni concrete de asumare a istoriei traumatice a secolului trecut și de onorare a memoriei victimelor totalitarismelor. Rolul lor este esențial în educarea tinerei generații în sprijinul adevărului și al valorilor democratice. Astfel de proiecte se înscriu în efortul european de a crea o cultură a comemorării și rememorării, România dovedind că își respectă angajamentele internaționale. Mai mult decât atât, prin înființarea celor două muzee, care ar fi trebuit create încă din anii 90, statul român îndeplinește o datorie esențială față de victimele Holocaustului și de cele ale regimului comunist, care vor avea astfel o mărturie oficială.

Guvernul României reafirmă angajamentul profund pentru promovarea politicilor memoriei, ca parte a consolidării unei societăți incluzive, tolerante, care are în centrul său respectul față de libertate și drepturile omului. Un viitor democratic și prosper nu se poate clădi în absența condamnării ororilor petrecute în România secolului XX, interiorizării lecțiilor trecutului și apărării fundamentelor statului de drept.

Este foarte importantă dimensiunea educațională pe care se fundamentează ambele proiecte. Având la dispoziție metodele inovative oferite de cele două muzee, generațiile tinere vor putea înțelege lecțiile trecutului și vor deprinde importanța cultivării valorilor democratice. De asemenea, specialiștii vor putea fi sprijiniți în cercetarea Holocaustului și a crimelor comunismului”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.