CCR a decis joi că declarațiile de avere care se depun la Agenția Națională de Integritate nu mai trebuie să cuprindă bunurile soților și copiilor. De asemenea, judecătorii constituționali au declarat neconstituțional articolul de lege care prevede obligația de publicare a declarațiilor pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.
Precizări legate de controversata decizie a Curții Constituționale, de a NU mai publica declarațiile de avere ale demnitarilor
Decizia Curții este obligatorie și produce efecte pentru viitor și nu privește declarațiile de avere și de interese depuse anterior publicării deciziei în Monitorul Oficial al României.
Iloie Bolojan: 𝐏𝐫𝐞𝐜𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐭̦𝐢𝐢 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞
Nu am comentat, în general, deciziile Curții Constituționale sau ale instanțelor. Chiar dacă, la nivel european, nu există o procedură unitară privind transparența declarațiilor de avere, experiența acumulată în România în acești ani arată că transparența publicării acestor declarații, atunci când deții o funcție publică, a fost un câștig.
Asigurarea transparenței este un element esențial pentru recâștigarea încrederii în instituții. În plus, există numeroase zone din instituțiile publice în care lucrurile au scăpat de sub control – de la cumulul de câștiguri, până la indemnizații care nu se justifică – iar transparența declarației acționează ca un fel de frână pentru a nu se sări calul. Vedem din păcate ce se întâmplă în unele companii de stat, unde câștigurile ,,au fost secretizate”.
În orice sistem, transparența este un instrument administrativ eficient care limitează corupția.
După publicarea motivării deciziei Curții Constituționale, este necesar ca situația să fie analizată pentru a vedea în ce măsură se pot face modificările necesare pentru a asigura în continuare transparența și accesul public la informații relevante. Voi susține acest lucru.
În același timp, este important să construim o cultură a transparenței, nu doar prin reglementări clare, ci și prin aplicarea consecventă a acestora și prin măsuri suplimentare care să întărească integritatea în sectorul public. Perioada următoare trebuie să aducă un efort susținut în această direcție.
Ce a spus Nicușor Dan despre decizia CCR
Decizia surprinzătoare a Curții Constituționale anunțată astăzi este în contradicție cu un principiu esențial al democrației – transparența în exercitarea funcțiilor publice.
Accesul cetățenilor la informații privind declarațiile de avere ale demnitarilor este o garanție a integrității și responsabilității în spațiul public, iar acest principiu trebuie apărat cu fermitate.
În cazul în care motivarea deciziei identifică deficiențe de natură tehnică în cadrul legislativ actual, este responsabilitatea Parlamentului să le corecteze cu celeritate.
Probabil că sunt nişte chestiuni care ţin de accesul la date personale… Trebuie ca CCR să redacteze repede şi Parlamentul să modifice legea astfel încât cetăţenii să aibă acces”, a declarat, vineri, jurnaliştilor, Nicuşor Dan.
El a menţionat, răspunzând unei alte întrebări, că nu ştie când a fost făcută sesizarea asupra căreia s-a pronunţat CCR.
Joi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, care prevede că declarațiile de avere cuprind și veniturile și bunurile soților și copiilor.