Polițiștii locali primesc puteri similare cu ale poliției naționale în cazul contravențiilor rutiere

0
235

Camera Deputaților a votat marți un proiect de lege care le dă polițiștilor locali dreptul să ceară datele de identificare ale șoferilor care încalcă codul rutier și să aplice amenzi în cazul refuzului.

Proiectul de lege pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice are ca obiect de reglementare stabilirea şi în sarcina poliţiei locale, pe lângă poliţia rutieră, a atribuţiei de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, relatează Agerpres.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se arată în proiect.

Proiectul a fost inițiat de mai mulți deputați de la PNL și un deputat al minorităților naționale în luna mai 2022 și a trecut de votul Senatului și al Camerei Deputaților.

Legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis înainte de a intra în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.