Pavel Popescu: „Închei o frumoasă perioadă care am condus Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților”

0
352

„Închei astăzi o frumoasă perioadă de cinci luni de zile în care am condus Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților. Ca o ultimă activitate, am primit în aceste zile o vizită oficială a echipei FIR (Foreign Investment Review) din Pentagon, condusă de domnul Director Andrew J. Pahutski și de colegul său, Deputy Director, David Rader. Alături de ei am avut o serie de întâlniri cu mai multe ministere și instituții pentru a construi cu expertiză din SUA mecanismul FDI al României.

În opinia celor mai mari experți din lume pe acest subiect – echipa FIR din Pentagon, România are astăzi cel mai robust framework legislativ pentru scanarea investițiilor străine din Europa. Pe baza legislației la care am contribuit direct, România are șansa astăzi de a intra în clubul exclusivist al țărilor ce trec printr-un mecanism simplificat de verificare al investițiilor în raport cu SUA (3 la număr acum: Canada, Australia, Noua Zeelandă). Desigur, după îndeplinirea unor pași importanți. Obiectivul propus: 1 an de zile.

Obiectivul meu principal în aceste luni a fost acela de a crește exponențial profilul comisiei pentru apărare folosind diplomația parlamentară, un instrument extrem de puternic în relațiile și negocierile internaționale. În toată această perioadă m-ați auzit repetând probabil de sute de ori expresia “parteneriatul strategic cu SUA”. Nu e un clișeu, ci e crezul meu profund, fundamental pentru transformarea României: singura direcție înspre care România trebuie să privească este SUA.

Am reușit în această perioadă scurtă de cinci luni, dificilă pentru întreaga lume, să atingem niște obiective foarte importante:

1. Am reușit alături de colegii mei să mapăm nevoile majore ale ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea comisiei noastre prin desfășurarea unor vizite de lucru în teritoriu (știm astăzi ce avem de făcut dpdv legislativ pentru MAPN, MAI, industria de apărare, instituții subordonate).

2. Am contribuit la obținerea unor lucruri istorice pentru România înaintea summit-ului NATO de la Madrid, prin organizarea unei delegații extinse a Parlamentului la Washington D.C.

3. Am adus și organizat la București unul dintre cele mai importante forumuri parlamentare de security & intelligence din lume (PI-SF), cu prezența colegilor din peste 50 de țări, crescând profilul României la nivel internațional într-un moment crucial, când toată lumea se uită la această regiune. Succesul forumului a fost confirmat prin declarațiile miniștrilor, senatorilor, parlamentarilor și a experților străini veniți din toate aceste țări.

4.  Am reușit să trecem câteva zeci de proiecte de legi cruciale pentru securitatea României și a întregii regiuni. Amintesc aici cele mai recente achiziții militare cât și trecerea legii de scanare a investițiilor străine directe (FDI), vitale pentru economia și securitatea cetățenilor noștri.

5. Am primit și întâlnit peste 30 de delegații și vizite oficiale ale prietenilor și partenerilor noștri din întreaga lume, cu fiecare dintre ei concretizând proiecte clare și obiective noi propuse.

6. Am reușit să impun și să mențin un echilibru și o atmosferă de lucru decentă și profesionistă în comisie, construind punți de legătură cu colegii din toate partidele.

Vreau să le mulțumesc din suflet tuturor colegilor mei din comisie, indiferent de culoarea politică, pentru excelenta colaborare din toată această perioadă, ministerelor aflate sub controlul nostru parlamentar, șefilor de arme și șefilor instituțiilor din zona de apărare și securitate cu care am colaborat excelent, Excelenței Sale, domnul ambasador Andrei Muraru și echipei sale fantastice din Washington D.C. și nu în ultimul rând, partenerului și prietenului cel mai bun al României – SUA pentru modul în care a înțeles rolul crucial al nostru în această regiune.

Îmi voi continua activitatea ca simplu membru al comisiei și vă asigur că voi rămâne același susținător al tuturor celor care își servesc Patria în cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, al parteneriatului strategic cu SUA și mai presus de orice, un loial servitor al României și intereselor sale, în orice poziție mă voi afla în viitor.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!”, a scris Pavel Popescu pe pagina de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.