Nicolae Ciucă: „România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii”. Pe ce îşi bazează premierul afirmaţia?

0
292

În şedinţa de Guvern din 11 ianuarie 2023, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre progresul economic al României:

„Avem vești foarte bune legate de programul de investiții. Totalul investițiilor, din banii de la buget, se ridică la 73 de miliarde de lei la sfârșitul anului 2022, ceea ce reprezintă un record pentru investițiile din țara noastră.

La acest rezultat au contribuit într-o mare măsură și fondurile europene. Am reușit în 2022 să atingem o rată de absorbție de 73% din cadrul financiar 2014-2021, practic o creștere cu 20% față de 2021. Totodată, este anul în care am realizat cea mai mare absorbție: 11,3 miliarde fonduri de coeziune și PNRR.

Rezultatele se datorează deciziilor luate la nivelul guvernului, dar și dialogului strâns avut cu mediul de afaceri, care a generat măsuri ce au asigurat predictibilitate și oportunități de investiții în diferite domenii de activitate.

Acest lucru confirmă încă un trend cât se poate de pozitiv pentru economia noastră, dincolo de creșterea economică, și anume faptul că cea mai mare parte a bugetului nu se realizează pe consum, așa cum eram obișnuiți, ci investițiile încep să aibă o contribuție majoră la bugetul de stat.

De altfel, rezultatele economice bune înregistrate de România sunt confirmate de specialiștii Universității Harvard, care arată că România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii și are potențial de creștere în așa fel, încât până în 2030 să ajungă undeva în primele 10.

Avem nevoie în continuare de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri și avem în vedere măsuri concrete pentru sprijinirea capitalului românesc”, a subliniat primul-ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.