Ministrul Virgil Popescu, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei de la Bruxelles: „Situația în România este una stabilă, nivelul de înmagazinare a depozitelor situându-se în prezent la peste 76%”

0
184

Ministrul Virgil Popescu a participat vineri, 9 septembrie, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles.

„Comisia Europeană lucrează în prezent la un set de măsuri pentru atenuarea prețurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie. Pe termen scurt, Comisia Europeană vizează următoarele măsuri: (i) reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare și obligatorii pentru orele de vârf de consum; (ii) captarea veniturilor suplimentare obținute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit; (iii) contribuție de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili; (iv) creșterea lichidității pe piețele de energie; (v) reducerea prețurilor la gaze naturale, cu accent, în mod special, pe plafonarea prețului gazelor naturale importate din Rusia.

România a susținut în cadrul reuniunilor anterioare necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a prețului la energia electrică de cel la gazul natural, care stabilește în prezent prețul de închidere al pieței. Este important ca o propunere din partea Comisiei Europene să fie emisă în acest sens în cel mai scurt timp.

Măsurile propuse de România și alte state membre privind plafonarea temporară a prețului la gazul natural inclusiv la cel importat, limitarea impactului prețului la gazul natural asupra prețului la energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Președinția cehă.

De asemenea, cu ocazia reuniunii, am discutat pe marginea gradului de pregătire pentru iarna 2022-2023. Am transmis omologilor că situația în România este una stabilă, nivelul de înmagazinare a depozitelor situându-se în prezent la peste 76%, ceea ce depășește obligația de înmagazinare pe care România o avea la 1 septembrie 2022.

Pentru iarna 2022-2023, pregătirile realizate, nivelul din depozitele de gaz și cărbune precum și măsurile compensatorii recent adoptate asigură securitatea în aprovizionare pentru consumatorii români astfel încât să trecem iarna cu bine” anunţă ministrul Virgil Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.