Ministrul Sportului, despre legea care obligă cluburile să aibă în teren 40% sportivi români:”Reprezintă un nivel de bun simț”

0
183

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a argumentat pe pagina de Facebook de ce insistă ca „Legea 40” să fie respectată.

„Am trăit cu toții emoțiile momentelor de glorie din gimnastică, handbal, fotbal, canotaj și alte sporturi cu echipe de aur, o tradiție pe care vrem să o transmitem mai departe către generațiile viitoare. Pentru asta avem nevoie în primul rând de un cadru adecvat, așa cum este și Ordinul 500/2022 privind ponderea de minimum 40% jucători români pe teren, în timpul competițiilor oficiale. Este o inițiativă intens dezbătută în ultimul timp, dar care poate reprezenta o gură de aer pentru sport.Cred într-un sistem în care să promovăm mai mult sportivii români și să creștem baza de selecție pentru înalta performanță. Poate că pe pereții din camerele lor tinerii noștri sportivi au idoli precum Hagi, Popescu, Neagu, Huțupan, Pîrv, Mureșan sau altă legendă a României, dar pentru a călca pe urmele lor ei au nevoie de spațiu de afirmare în echipele în care evoluează.

Vedem că în gimnastică, atletism, canotaj și alte discipline se pot obține rezultate mari și cu sportivi români. Chiar și în handbal sau fotbal unele echipe deja respectau proporția de 40% jucători autohtoni pe teren, înainte ca ordinul să intre în vigoare. Iar 40% reprezintă un nivel de bun simț, pentru că nu putem avea echipe formate doar din jucători străini dacă vrem să creștem sportul, naționalele de seniori și să avem un proiect pe termen lung.

Este momentul să ne asumăm ce ne dorim de fapt. Este importantă și destinația, acele trofee sau titluri pe care vrem să le câștigăm, dar și drumul până acolo. Dacă reușim să avem victorii, iar pe traseu să dezvoltăm sportul de masă și o societate mai sănătoasă, atunci acele victorii sunt cu atât mai mari.În plus, contrar unor opinii din spațiul public, ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene, nu încalcă libera circulație prevăzută la art. 45 TFUE și prin urmare nu este una discriminatorie! Putem vedea și exemple din Franța, Italia și alte țări care au aplicat măsuri similare, iar acolo nu a spus nimeni că e discriminare. Cred că tocmai în baza valorilor europene putem avea echipe solide, în care să le facem loc și celor care poate că vor fi legendele zilei de mâine”, a scris ministrul Sportului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.