Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Taxa pe soare este fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă”

0
206

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susţinut luni o conferinţă de presă şi a dat asigurări că românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti pentru energia produsă. Ministrul Popescu a susţinut că “taxa pe soare” nu este altceva decât un fake news.

„Taxa pe soare este fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, pentru energia produsă. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa”, a declarat Popescu.

Ministrul a subliniat că în ordonanță nu scrie despre introducerea unei taxe, ci de această posibilitate, valabilă peste 4 ani.

„Atunci, Guvernul poate introduce o taxă, prin autoritatea de reglementare sau de mediu sau altă instituție care poate percepe această taxă. Există „poate introduce”, nu există „va fi o taxă de mâine” sau „o taxă de poimâine” sau va fi o taxă anul viitor sau peste doi ani, peste trei ani, peste patru ani. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori. Ministerul energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe. Faptul că a fost transpusă o directivă prin care ar exista o posibilitate după data de 1 decembrie 2026 de a introduce în anumite condiții o anumită taxare este una și introducerea unei taxe este alta. Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor. Textul oficial care va apărea în Monitorul Oficial este cu posibilitate”, a explicat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.