Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: „Am reușit să aducem în țară un număr de 21 de cetățeni români

0
209

„Am exprimat, în numele Ministerului Afacerilor Externe și al meu personal, condoleanțe sincere pentru victimele acestei tragedii extraordinare care s-a petrecut în Turcia, aliatul și partenerul nostru strategic. Și am exprimat regretul pentru atât de multele mii de vieți omenești pierdute și, în același timp, speranța că cei care au fost salvați și sunt în viață se vor recupera și, de asemenea, speranța că cât mai mulți vor putea fi salvați în aceste zile, care sunt critice”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

„Ieri am discutat la telefon cu colegul meu, cu domnul ministru Cavușoglu, și am exprimat încă o dată această speranță că cât mai mulți cetățeni ai Turciei și alți resortisanți din Turcia vor putea să supraviețuiască acestei tragedii.

E important de spus că echipa de salvatori români a fost prima dintre statele membre ale Uniunii Europene care a ajuns pe teren efectiv. Și iată că astăzi încă o echipă se deplasează în Turcia pentru a ajuta la aceste eforturi.

În același timp, continuăm demersurile noastre pentru a repatria cât mai mulți cetățeni români care doresc să revină în țară. După cum știți, din fericire, nu există, până acum, victime cetățeni români în Turcia. Am reușit, până în momentul de față, să aducem în țară, cu sprijinul colegilor de la Ministerul Apărării Naționale, un număr de 21 de cetățeni români. Încă cinci cetățeni români au ajuns astăzi la Ankara și s-au îmbarcat, cu sprijinul ambasadei, pentru o cursă de linie spre București. Continuăm eforturile noastre: mai există un grup de șapte studenți la Medicină, care sunt la Malatya într-un program Erasmus, și încercăm, de asemenea, să îi repatriem astăzi, tot cu o aeronavă a MApN-ului. De asemenea, mai avem încă 10 cetățeni români care și-au manifestat dorința să se repatrieze, dar care se află în regiuni aflate la mare distanță de aeroporturile din Adana și Malatya. Suntem în contact cu ei, suntem în contact cu toți ceilalți cetățeni români – avem 36 de cetățeni români în atenție, în acest moment – care au contactat ambasada și au solicitat informații diverse despre situația din Turcia. Prin urmare, facem toate eforturile pentru a sprijini cetățenii români care se află în Turcia să se reîntoarcă în siguranță. Și mulțumim autorităților turce pentru sprijinul acordat în acest efort, deși, evident, tot efortul principal se îndreaptă în acest moment pentru salvarea victimelor acestei catastrofe teribile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.