Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România

0
199

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni, 20 februarie, la sediul MApN, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei la București, Hiroshi Ueda, anunţă MApN.

Pe timpul întrevederii, cei doi oficiali au abordat subiecte care au vizat perspectivele relaţiilor de cooperare bilaterală în domeniul apărării, precum și în context NATO, UE și ONU.

În context, ministrul Tîlvăr a exprimat interesul pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare bilaterală româno-niponă în domeniul apărării, evidențiind încărcătura simbolică a anului 2021, când cele două state au aniversat 100 de ani de relații bilaterale, precum și discuțiile bilaterale în domeniul apărării, la nivel de director general, din anul 2022.

Astfel, a fost exprimat angajamentul de continuare a dialogului politico-militar în scopul inițierii cooperării în domeniul apărării, prin identificarea de proiecte comune în domenii precum: învățământ militar, istorie militară, asistență umanitară sau reconstrucție post-conflict. Totodată, în vederea inițierii cooperării, s-a evidențiat necesitatea elaborării și semnării unui document bilateral care să asigure cadrul juridic în domeniul apărării.

În ceea ce privește agenda NATO, oficialul român a salutat vizita recentă a Secretarului General NATO la Tokyo, în contextul consolidării cooperării Alianței Nord-Atlantice cu Japonia, în timp ce, în arealul UE, a evidențiat cooperarea strânsă dintre Uniune și Japonia.

În același timp, ministrul român al apărării a urat succes statului partener în exercitarea mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2023-2024 și a evidențiat buna cooperare dintre militarii români și japonezi în cadrul misiunilor ONU desfășurate în comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.