Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, prezent la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

0
168

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 23 ianuarie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.

Miniștrii de externe europeni au avut pe agendă discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului ucrainean de externe D. Kuleba,  precum și cu privire la evoluțiile din Sahel și statele costiere din Africa de Vest. Oficialii europeni au abordat și evoluțiile din Iran, Muntenegru, Afganistan și Venezuela, precum și lansarea misiunii UE în Armenia, care va avea mandatul de observare și raportare asupra situației de-a lungul frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan, cu scopul facilitării procesului de normalizare a relațiilor Armenia-Azerbaidjan, prin măsuri de consolidare a încrederii. 

În marja CAE, miniștrii de externe europeni au avut un schimb de opinii informal cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh, precum și o discuție cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe Bogdan Aurescu a arătat necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE și al statelor membre pentru Ucraina, în special în vederea depășirii sezonului rece și pentru a face față unei posibile ofensive a trupelor ruse.

Ministrul român de externe a susținut nevoia menținerii în atenție a situației din regiune, în special a statelor profund afectate de agresiunea Rusiei, precum Republica Moldova și Georgia, și continuarea sprijinului pentru parcursul european al acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.