Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, discuţie telefonie cu ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania

0
99

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 30 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis. Convorbirea a vizat, pe lângă un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din perioada următoare în raport cu agenda bilaterală, europeană și euroatlantică, procesul de aderare a României la spațiul Schengen și demersurile recente în acest dosar.

Astfel, subiectul aderării României la spațiul Schengen a fost abordat pe larg în cadrul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu informându-l pe ministrul lituanian cu privire la dialogul intens derulat în ultimele săptămâni cu omologii din majoritatea statelor membre, inclusiv cu Președinția suedeză a Consiliului UE. În context, ministrul Bogdan Aurescu a informat cu privire la reconfirmarea, în cadrul acestor convorbiri, a sprijinului ferm al omologilor săi pentru acest obiectiv, în beneficiul unității și solidarității europene, precum și cu privire la hotărârea acestora de a se implica activ în susținerea României.

În privința dialogului cu Austria, ministrul Bogdan Aurescu a informat cu privire la dialogul inițiat deja cu partea austrică și cu privire la deschiderea părții române pentru un dialog constructiv, fiind necesară o atitudine constructivă, orientată spre soluții din partea executivului austriac, care să permită depășirea situației de blocaj. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România dorește să se angajeze activ în eforturile de la nivel UE privind formularea de soluții concrete eficiente la provocările determinate de migrația ilegală, în continuitate cu acțiunile și conduita sa de până acum bazată pe solidaritate și responsabilitate, cu toate că nu acceptă conexiunea artificială între tema migrației și aderarea României.

Ministrul Gabrielius Landsbergis a reiterat susținerea fermă a Lituaniei pentru aderarea României la spațiul Schengen, exprimând întreaga disponibilitate de continuare a unui dialog activ cu ceilalți parteneri europeni pe acest subiect și subliniind importanța acestei decizii pentru ansamblul agendei europene, mai ales în actualul context de securitate deosebit de dificil.

Cei doi demnitari au salutat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale și coordonarea eficientă în cadrul UE, NATO și al formatelor regionale, precum Inițiativa Celor Trei Mări și Formatul București 9. În context, cei doi miniștri au avut un schimb de opinii cu privire la obiectivele viitorului Summit NATO de la Vilnius, din vara acestui an, atât din perspectiva asigurării implementării obiectivelor asumate la Summitul precedent de la Madrid, precum și în vederea pregătirii unor decizii cât mai de substanță, inclusiv în lumina evoluțiilor curente determinate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Totodată, demnitarul român a subliniat prioritatea acordată de țara noastră cooperării în domeniul apărării, făcând referire la faptul că România urmează să își reia, în 2023, participarea la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice. La rândul său, ministrul lituanian de externe a salutat convergența de viziune și caracterul substanțial al cooperării bilaterale dintre România și Lituania, mulțumind în mod deosebit României pentru atitudinea activă în domeniu și pentru reluarea participării țării noastre la misiunile de poliție aeriană.

În raport cu cooperarea bilaterală, a fost evidențiată dorința comună de intensificare a schimburilor comerciale, ministrul Bogdan Aurescu făcând referire la evoluția pozitivă a acestora în anul 2022 față de anul precedent, precum și la potențialul deosebit de consolidare a acestora în perspectivă.

Ministrul Bogdan Aurescu a acceptat invitația omologului său de a efectua o vizită oficială în Lituania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.