Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea astăzi a 20 de ani de la primirea, de către România, a invitației de aderare la Alianța Nord-Atlantică

0
200

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea astăzi, 21 noiembrie 2022, a 20 de ani de la primirea, de către România, a invitației de aderare la Alianța Nord-Atlantică, la Summitul NATO de la Praga.

În acest context simbolic, săptămâna viitoare ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va găzdui, în numele României, la București, reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment formal NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.

În data de 21 noiembrie 2002, la primul Summit NATO organizat într-o țară de după Cortina de Fier, liderii NATO au menționat, în Declarația Summitului de la Praga, decizia de invitare a șapte state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia – să se alăture Alianței Nord-Atlantice. Potrivit Declarației, accederea acestor state „va consolida securitatea întregii zone euroatlantice, și va contribui la atingerea scopului comun al Europei reîntregite și libere, unită în pace de valori comune”.

Imediat după primirea invitației de aderare, România a început să participe activ la discuțiile în format Aliat. Încheierea completă a etapelor aderării a avut loc în martie 2004, prin depunerea instrumentelor de ratificare.

Acest moment cu semnificație istorică unică a reprezentat un succes major al politicii externe a României, un obiectiv susținut constant de întreaga clasă politică și de societatea civilă.

Astăzi, România este un stat Aliat responsabil și de încredere, beneficiind de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.