Val de frig, nopți și dimineți geroase, temperaturi minime de -26…-20°C

A. HARTA 1 (20-21 februarie)
METEO: Urmează un val de GER năprasnic și peste România, cu minime de până la -26 de grade
COD GALBEN
nordul Crișanei, Maramureș, Transilvania, Muntenia, estul Olteniei, sud-vestul Dobrogei
Joi și vineri (20 și 21 februarie), valul de frig va cuprinde nordul, nord-vestul, centrul și sudul țării, areale unde nopțile și diminețile vor fi geroase (minime termice sub -10°C). În nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, estul Olteniei și în sud-vestul Dobrogei, temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între -18…-13°C, mai scăzute în zonele montane, precum și în depresiunile intramontane, unde vor coborî spre -22…-20°C.
– – –
B. HARTA 2 (22-24 februarie)
COD PORTOCALIU
Bucovina, estul și sud-estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei, estul Olteniei
Sâmbătă, duminică și luni (22, 23 și 24 februarie), în Bucovina, estul și sud-estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei și în estul Olteniei, valul de frig se va intensifica, astfel încât temperaturile minime se vor situa frecvent între -26…-20°C, iar cele maxime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între -7…-4°C.
COD GALBEN
cea mai mare parte a țării
Începând din cursul nopții de vineri spre sâmbătă (21/22 februarie), valul de frig va fi în extindere – cuprinzând cea mai mare parte a țării – și va persista până în dimineața zilei de luni (24 februarie). Nopțile și diminețile vor fi geroase pe arii extinse, iar în nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei și Moldovei, nord-estul Munteniei și în zona continentală a Dobrogei, temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între -18…-14°C, mai scăzute în zonele montane și depresionare, unde vor coborî spre -22…-20°C.
– – –
Notă: în sudul, sud-estul și local în centrul țării, valul de frig se va menține și pe parcursul nopții de luni spre marți (24/25 februarie); în funcție de evoluția situației meteorologice, prezentul mesaj va fi actualizat.
*
Știai că?
Temperatura afișată pe ecranul telefonului tău nu reflectă întotdeauna realitatea!
De multe ori, această informație nu provine direct de la o stație meteorologică din apropierea ta, ci este preluată din modele numerice matematice care estimează temperatura, bazându-se pe date satelitare, algoritmi și stații meteorologice aflate la o mai mare distanță.
Acest lucru poate duce la diferențe mari în ceea ce privește temperatura reală din locația ta versus datele ce îți sunt oferite pe diverse aplicații meteo.
Dacă vrei măsurători mai precise, poți folosi stații meteorologice locale (Statii ANM) sau aplicații care colectează date de la rețele private de senzori, precum Wunderground – nu intotdeauna cele mai precise, însă un punct de plecare mai bun în comparație cu o simplă interpolare de temperatură a modelelor numerice pe anumite aplicații de vreme, cum ar fi Accuweather sau Meteoradar.