Brumă și temperaturi minime negative (-3…0°C)

Vremea va fi în general instabilã, iar valorile termice mai scãzute decât în mod normal la aceastã datã, chiar cu mult în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi Moldova. Vor fi perioade cu înnorãri accentuate, averse şi descãrcãri electrice şi izolat grindinã, în vestul, nordul şi centrul ţãrii şi local în rest. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitãţile de apã vor fi de 15…25 l/mp şi pe arii restrânse de 30…35 l/mp. La altitudini în general mai mari de 1500 m va ninge şi se va depune strat de zãpadã (în medie de 3…6 cm). Temporar vântul va avea intensificãri în toate regiunile, cu viteze în general de 50…70 km/h, iar în zona montanã înaltã, de 90…110 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 11 şi 24 de grade.
COD GALBEN
20 mai, ora 02 – 20 mai, ora 08
nordul, centrul şi local nord-vestul țării, parțial zona subcarpatică
În a doua parte a nopții de luni spre marți și în cursul dimineții de marți (20 mai), în Maramureș, nordul Crișanei, nord-vestul, nord-estul și centrul Transilvaniei, local în zona subcarpatică a Munteniei, precum și în zonele montane aferente, temperaturile minime se vor situa, în general, în jurul a -1…0°C, iar pe alocuri, îndeosebi pe văi și în depresiuni, vor coborî spre -3°C. Pe arii relativ extinse se va forma brumă.
Este alertă meteo de furtuni în toate județele din România! Vremea capricioasă a adus grindină la Cluj-Napoca, luni, în jurul orei 16:00. Deși nu au avut dimensiuni mari, bucățile de gheață au fost destul de numeroase, cât să acopere grădinile oamenilor.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni mai multe atenționări de vreme severă, valabile la nivel național, începând cu ora 10:00 și până marți seara. Sunt prognozate ploi torențiale, vijelii, intensificări ale vântului și un episod de răcire accentuată.
Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii – luni, între orele 10:00 – 21:00
Pe parcursul zilei de luni, în toată țara sunt așteptate intensificări ale vântului și vijelii, cu viteze de 50…70 km/h, iar în zonele montane înalte, rafalele pot atinge 90…110 km/h.
Zonele vizate în mod special – Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, sudul Moldovei, nordul Munteniei și Dobrogei – vor experimenta perioade de instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala averse, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor ajunge la 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse pot depăși 30…35 l/mp.

De asemenea, în aproape toată țara e în vigoare un Cod Galben/Portocaliu de vânt puternic!
COD PORTOCALIU
19 mai, ora 14 – 19 mai, ora 20
estul și nord-estul Munteniei, sudul Moldovei, nordul Dobrogei
În cursul după-amiezii și al serii de astăzi (19 mai), în nord-estul Munteniei, sudul Moldovei și în nordul Dobrogei, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice, cu viteze ale vântului la rafală de 80-90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și izolat* grindină, în general de medii dimensiuni (diametrul maxim ~ 2 cm). În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp și punctiform* 30-40 l/mp.
COD GALBEN
19 mai, ora 12 – 19 mai, ora 22
cea mai mare parte a țării
În a doua parte a zilei de astăzi (19 mai) și în cursul serii, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, jumătatea nordică a Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea, precum și în zonele montane și submontane, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin perioade cu averse – ce pot avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de până la 55-75 km/h), temporar cu aspect de vijelie și izolat* căderi – posibil în cantități semnificative – de grindină de mici și posibil medii dimensiuni (diametrul maxim ~ 1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp, iar punctiform* 30-40 l/mp.