fbpx
25.3 C
București
marți, mai 30, 2023

METEO: E Cod Galben de FURTUNI și vijelii în toată țara

Trebuie citit

- Publicitate -

Instabilitate atmosferică temporar accentuată, local cantități însemnate de apă

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru mare parte din țară. În cursul acestei zile, se anunță ploi torențiale și vijelii, inclusiv la București.

METEO: E Cod Galben de FURTUNI și vijelii în toată țara

”În intervalul menționat local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice și averse torențiale în Oltenia, dealurile Banatului, Crișanei, în Transilvania, Muntenia, Moldova și Dobrogea. Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 50…70 km/h și vijelii se vor semnala mai ales în estul și sud-estul teritoriului.

🟨 COD GALBEN

26 mai, ora 12 – 26 mai, ora 23

27 mai, ora 12 – 27 mai, ora 23

cea mai mare parte a țării

Astăzi și mâine, 26 și 27 mai, începând cu orele amiezelor, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată pe arii extinse* în Banat, sudul Crișanei, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Vor fi perioade cu averse – ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, pe alocuri cu aspect de vijelie (rafale de până la 55-65 km/h) și izolat grindină de mici dimensiuni. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 20-30 l/mp, iar punctiform*, 35-40 l/mp.

– – –

IMPORTANT:

pe ARII EXTINSE* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie de peste 70% din zona vizată;

LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona de interes;

IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona de interes (ex. grindină, etc.);

Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat arealul și intervalul exact de manifestare. Zonele aflate sub incidența codului sunt acelea unde probabilitatea de apariție a fenomenelor este mai ridicată, nefiind însă obligatoriu ca furtunile să afecteze fiecare localitate din județul respectiv.

De asemenea, izolat și trecător, fenomene specifice instabilității atmosferice se pot semnala și în zonele care nu se află sub incidența codului galben. Intervalul menționat este orientativ și se referă la toate regiunile vizate, astfel că fenomenele NU se vor manifesta continuu pe întreaga perioadă de interes într-o zonă anume.

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole