Meteorologii anunță că, până luni seară, în cea mai mare parte a țării se vor semnala ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Pentru 20 de județe din Moldova, Muntenia, estul Transilvaniei și sud-vestul Dobrogei și pentru municipiul București a fost emisă o avertizare Cod galben de furtuni, chiar vijelii și grindină. În zona Capitalei, temperaturile vor ajunge, în următoarele două zile, la 27-28 de grade, dar vremea va fi instabilă, iar începând de duminică se va răci, maximele fiind prognozate la 20 de grade.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică privind instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate, valabilă de joi, de la ora 10.00, până luni, la ora 20.00, scrie News.ro.
COD PORTOCALIU
22 mai, ora 15 – 22 mai, ora 20
local estul țării, zona montană aferentă
În cursul după-amiezii și al serii de astăzi (22 mai), în sud-vestul, sudul, centrul și sud-estul Moldovei, centrul şi sudul Carpaților Orientali și în nord-estul extrem al Munteniei, vor fi perioade în care se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie (rafale de 55-75 km/h) și izolat* grindină, în general de medii dimensiuni (diametrul maxim ~ 2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local* 30-35 l/mp și punctiform* 40-50 l/mp.

COD GALBEN
22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 22
nordul, centrul, estul și sudul țării
În a doua parte a zilei de astăzi (22 mai) și în cursul serii, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, la început în zonele montane și submontane, iar apoi și în nordul Crişanei, Maramureș, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și în Dobrogea continentală. Aceasta se va manifesta prin perioade cu averse – ce pot avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie (rafale de până la 55-75 km/h) și izolat* grindină de mici și posibil medii dimensiuni (diametrul maxim ~ 1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp, iar punctiform* 30-35 l/mp.
– – –
Notă: pe parcursul zilei de mâine (23 mai), instabilitatea atmosferică va fi accentuată în toate regiunile, iar sâmbătă (24 mai), îndeosebi în estul şi sud-estul țării, precum și în zonele montane aferente. Pe arii extinse vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, pe alocuri vijelii și căderi de grindină, iar în intervale scurte de timp, dar și prin acumulare, cantitățile de apă vor fi însemnate. În funcție de evoluția probabilă a fenomenelor, prezentul mesaj va fi actualizat.
– – –
IMPORTANT:
LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona menționată;
IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona menționată.
Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat cu exactitate arealul și intervalul de manifestare. Zonele aflate sub incidența codului galben prezintă o probabilitate mai ridicată de apariție a fenomenelor, nefiind însă obligatoriu ca acestea să se manifeste în fiecare localitate.