Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Rusia este principalul inamic al securității și este tot mai clar că și China este de partea ei

0
176
Pre-ministerial press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că ne aflăm într-o situație dificilă, în care n-am mai fost din al doilea război mondial și a subliniat că principalul inamic al securității este Rusia, iar China este de partea ei, scrie stiri.tvr.ro.  Stoltenberg a prezentat raportul anual pentru 2022, într-o conferință de presă organizată la sediul din Bruxelles al Alianţei și transmisă în direct la TVR INFO.

Mai mulţi bani pentru apărare, un nou concept strategic şi identificarea Rusiei ca principala ameninţare la adresa securităţii Europei se numără printre lucrurile evidenţiate de Stoltenberg.

Şapte dintre cele 30 de state membre ale NATO au atins ţinta privind cheltuielile militare în 2022, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg a declarat că NATO se aştepta iniţial ca încă două ţări să atingă obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru apărare.

”Dar, întrucât PIB-ul a crescut mai mult decât era de aşteptat pentru doi aliaţi, aceste două ţări se află la puţin sub 2%”, a explicat el.

Spre comparaţie, în 2021, înaintea începerii invaziei ruse în Ucraina, opt ţări din NATO au respectat ţinta unui buget al apărării de 2% din PIB.

Pe de altă parte, Stoltenberg a avertizat China cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei, în contextul în care preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping, au în aceste zile consultări la Moscova.

”Nu am văzut vreo dovadă conform căreia China îi livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semne că a existat o cerere în acest sens din partea Rusiei şi aceasta este o chestiune care este luată în considerare la Beijing de către autorităţile chineze. China nu ar trebui să furnizeze ajutor letal Rusiei, aceasta ar însemna sprijin pentru un război ilegal”, a accentuat înalta oficialitate aliată.

Foto: www.nato.int

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.