fbpx
3.6 C
București
marți, ianuarie 31, 2023

ÎNGRIJORĂTOR: Schimbările climatice din ultima vreme au agravat peste 60% din bolile infecțioase cu care se confruntă omenirea!

Trebuie citit

- Publicitate -

Canicula, inundaţiile, seceta au agravat mai mult de jumătate dintre bolile infecţioase, inclusiv malaria, infecţia cu hantavirus, holera sau antraxul, arată rezultatele unui studiu publicat recent.

ÎNGRIJORĂTOR: Schimbările climatice din ultima vreme au agravat peste 60% din bolile infecțioase cu care se confruntă omenirea!

Conform specialiștilor, 218 din 375 de boli infecţioase cunoscute (58%) au fost mai severe în contextul a zece tipuri de evenimente meteo extreme asociate schimbărilor climatice. Aceste modificări pot avea consecinţe asupra agenţilor patogeni umani, a explicat unul dintre coautorii studiului, dr. Jonathan Patz, director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea Wisconsin-Madison.

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare, iar schimbarea climei ar trebui să devină o prioritate pentru specialiști în vederea prevenirii unei catastrofe.
În afară de bolile infecţioase, autorii aceluiași studiu au căutat informaţii și despre alte boli, precum astmul, alergiile, pentru a vedea cum sunt influenţate de modificările climei.

Din 286 de boli, 223 au fost agravate de climă, 9 au fost diminuate, iar 54 au prezentat cazuri atât de agravare, cât și de atenuare. Per total, studiul a regăsit 1.006 conexiuni ale schimbărilor climatice cu anumite afecţiuni. Un exemplu concret este cel al inundaţiilor de acum cinci ani din Columbia, din regiunea rurală, când mușcăturile de ţânţari au propagat o infecţie, chikungunya.

În ceea ce privește infecţia cu SARS-CoV-2, se pare că și aceasta a fost agravată de modificările climatice. Canicula, de exemplu, a determinat în anumite regiuni sărace ca oamenii să se adune laolaltă pentru a se răcori, ceea ce a favorizat infectarea.

În alte exemple, căderile masive de precipitaţii au determinat, dimpotrivă, adăpostirea în locuinţele proprii și au redus transmiterea virusului. Cercetătorii amintesc faptul că aceste corelaţii nu înseamnă cauzalitate. Cert este că aproape un milion de decese au fost provocate de dezastre naturale în ultimii 20 de ani.

Citeste si: <strong>Va fi </strong><strong>înfiin</strong><strong>ţat un comitet interministerial care se va ocupa de efectele și impactul schimbărilor climatice, al secetei pedologice, în agricultură</strong>

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole