joi, iunie 12, 2025

Dublă sărbătoare azi în România: Înălțarea Domnului la cer și Ziua Eroilor

- Advertisement -spot_img
Must Read

Astăzi, 29 mai, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului, cunoscută și sub denumirea populară de Ispas. Această sărbătoare, marcată cu cruce roșie în calendar, are loc la 40 de zile după Paște, Învierea Domnului, și comemorează momentul în care Iisus Hristos S-a înălțat la ceruri în fața apostolilor, pe Muntele Măslinilor, încheind astfel misiunea Sa pământească.

Potrivit tradiției, după Înviere, Iisus le-a apărut ucenicilor timp de 40 de zile, învățându-i și întărindu-i în credință. În ziua Înălțării, El le-a promis trimiterea Duhului Sfânt la Cincizecime (Rusalii), marcând începutul unei noi etape în viața spirituală a Bisericii.

Înălțarea Domnului marchează totodată sfârșitul perioadei pascale de 40 de zile, începută cu Învierea, fiind un moment de încheiere liturgică a acestui ciclu sacru.

Potrivit rânduielii bisericești, începând din joia Înălțării și până în seara Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Rusalii), credincioșii salută cu: „Hristos S-a Înălțat!” – „Adevărat S-a Înălțat!”

Ziua Eroilor

În România, odată cu Înălțarea Domnului se serbează și Ziua Eroilor. Încă din 1920, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca această zi de comemorare să fie celebrată în fiecare an împreuna cu Înălțarea. Această sărbătoare națională este dedicată comemorării bărbaților și femeilor care și-au pierdut viața în timp ce se serveau în forțele armate.

După slujba religioasă, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele din țară și din străinătate, se oficiază slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc. La ora 12:00, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase simultan, în semn de cinstire a jertfei lor.

Tradiții și obiceiuri

În această zi, credincioșii participă la slujbe religioase speciale, unde se pomenesc eroii neamului. De asemenea, se obișnuiește sfințirea frunzelor de nuc și a ramurilor de tei, care sunt apoi așezate la icoane sau la ferestre pentru a proteja gospodăria de rele și pentru a aduce noroc.

În unele zone ale țării, există obiceiul de a se bate simbolic cu leuștean, considerat a avea proprietăți protectoare. De asemenea, se oferă de pomană ouă roșii, cozonac și alte alimente, în amintirea celor plecați dintre noi.

Interdicții și superstiții

Tradiția populară impune anumite interdicții în ziua Înălțării. Este considerat nepotrivit să se spele rufe, să se muncească la câmp sau să se facă curățenie, deoarece se crede că aceste activități pot aduce ghinion.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bursele elevilor și ajutorul pentru înmormântare – Statul a găsit de unde să taie bani pentru redresarea bugetului. Da’ pensiile speciale când?!

Reformă bugetară cu măsuri radicale care afectează direct categoriile vulnerabile: în negocierile pentru viitorul guvern s-ar fi propus tăierea...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -