Detașamentul Forțelor Aeriene Regale Canadiene și-a încheiat misiunea în România

0
209

Detașamentul Forțelor Aeriene Regale Canadiene și-a încheiat vineri dislocarea în România, misiunea lor de Poliție Aeriană Întărită urmând a fi preluată de militarii italieni, anunţă MApN.

Detașamentul canadian, format din 180 de militari (piloți și personal tehnic) şi șase aeronave CF-18 Hornet, au executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO timp de patru luni, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române, care au acționat cu aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR. Ceremonia de încheiere a misiunii detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene a avut loc vineri, 25 noiembrie, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

În aceeași zi, aeronavele  Eurofighter Typhoon ale partenerilor italieni și  F-18 Hornet ale partenerilor spanioli au aterizat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și în Baza 86 Aeriană de la Borcea.

Detașamentul Forțelor Aeriene Italiene, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru șase luni.

Detașamentul Forțelor Aeriene Spaniole (piloți și personal tehnic) și aeronavele F-18 Hornet vor executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Vigilență Aeriană Întărită (enhanced Vigilance Activity) sub comandă NATO, pentru patru luni.

Misiunile de Poliție Aeriană Întărită (eAP) și Vigilența Aeriană Întărită (eVA) sunt misiuni de apărare colectivă, conform Tratatului NATO, desfășurate în timp de pace, 365 zile pe an, pentru a asigura integritatea și siguranța spațiului aerian pentru toate țările din Alianța Nord Atlantică. Misiunile de poliție aeriană sunt conduse sub comanda și controlul unuia dintre centrele de operațiuni aeriene combinate (CAOC), din Uedem (Germania) în zona de nord și din Torrejon (Spania) în zona de sud, sub supravegherea Allied Air Command Center (AIRCOM) din Ramstein (Germania).

Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forţelor Aeriene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.