Declarație de colaborare în domeniul securității sociale între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Securității Sociale și Migrației din Spania

0
176

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a  efectuat, în perioada 27 februarie – 2 martie a.c., o vizită de lucru în Regatul Spaniei, se anunţă într-un comunicat de presă. În acest context, demnitarul român și omologul din Spania, Jose Luis Escriva Belmonte, au semnat o declarație comună de intenție de colaborare în domeniul securității sociale între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul  Securității Sociale și Migrației din Spania.

Documentul pune accent pe importanța mobilității forței de muncă între cele două state şi vizează promovarea politicilor de incluziune şi securitate socială, de integrare și de informare privind drepturile şi îndatoririle cetățenilor, astfel încât să contribuie la creșterea coeziunii sociale şi la dezvoltarea echilibrată a societății.

”Am discutat cu omologul spaniol despre reformele pe care ambele state le-au inclus în Planurile lor de redresare și reziliență, dar și despre modalitățile prin care poate fi întărită colaborarea dintre instituțiile cu atribuții în domeniul protecției lucrătorilor, al pensiilor și beneficiilor sociale. Ne aflăm într-o perioadă în care ambele țari au ca jalon în PNRR reforma pensiilor, pe care trebuie să o realizăm cu respect și demnitate față de cetățeni”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.

În cadrul vizitei de lucru din Regatul Spaniei, demnitarul român a avut o întrevedere și cu Președintele Comisiei de Muncă, Incluziune, Securitate Socială și Migrație, Antonio Gómez-Reino Varela, cu care a discutat teme de interes comun și a căutat posibilități de dialog parlamentar la nivelul Comisiilor de Muncă ale Parlamentelor celor două țări.

De asemenea, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a avut o reuniune și cu Episcopul Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Timotei. În cadrul acestei întâlniri a fost organizată vizitarea unui centrul social, a bibliotecii și a zonei administrative a Catedralei episcopale, unde s-a oficiat pentru prima dată sfânta liturghie în anul 2017, și unde a discutat cu membri ai comunității românești despre viața în Spania și condițiile de muncă și de acces pe piața spaniolă a muncii.

Programul oficial a inclus și vizitarea unui business românesc de succes în Spania, respectiv o companie înființată în urmă cu 18 ani de un antreprenor român și care are 128 de angajați, toți cetățeni români.

De asemenea, mulți români care muncesc și trăiesc în Spania au răspuns afirmativ invitației Ambasadei de a discuta cu ministrul Muncii, Marius Budăi, despre problemele cu care ei se confruntă ca lucrători străini în Spania.

”Am avut ocazia să mă întâlnesc cu lucrători români din Spania, atât în cadrul vizitei la întreprinderea românească, cât și la sediul ambasadei. Sunt mândru de realizările lor și îi felicit pentru eforturile pe care le fac pentru a fi respectați ca cetățeni europeni”, a declarat Marius  Budăi.

Peste un milion de români trăiesc acum în Spania, iar mai bine de 340.000 cotizează la sistemul de securitate socială spaniol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.