𝗡𝗼𝘂 𝗖𝗼𝗺𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗱𝗲 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗶𝗿𝗶 𝗨𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗹𝗮 𝗦𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗖𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰 𝗱𝗲 𝗕𝗼𝗹𝗶 𝗜𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗮𝘀𝗲
𝐃𝐨𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐥𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞, 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐧𝐨𝐢𝐢 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐚 𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐬𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐥𝐮𝐣𝐞𝐧𝐞
Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inaugurat miercuri, 28 mai a.c., noul Compartiment de Primiri Urgențe de Specialitate (CPU-S) al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, instituție medicală aflată în subordinea forului administrativ județean. La evenimentul ce a avut loc la sediul spitalului a participat și vicepreședintele forului administrativ județean, domnul Vákár István.
𝐀𝐥𝐢𝐧 𝐓𝐢𝐬̦𝐞, 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣: „𝘕𝘦 𝘣𝘶𝘤𝘶𝘳𝘢𝘮 𝘤𝘢 𝘱𝘶𝘵𝘦𝘮 𝘰𝘧𝘦𝘳𝘪 𝘤𝘭𝘶𝘫𝘦𝘯𝘪𝘭𝘰𝘳, 𝘴𝘪 𝘯𝘶 𝘯𝘶𝘮𝘢𝘪, 𝘰 𝘴𝘵𝘳𝘶𝘤𝘵𝘶𝘳𝘢 𝘥𝘦 𝘶𝘳𝘨𝘦𝘯𝘵𝘢 𝘯𝘰𝘶𝘢 𝘴𝘪 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘳𝘯𝘢, 𝘥𝘰𝘵𝘢𝘵𝘢 𝘤𝘶 𝘢𝘱𝘢𝘳𝘢𝘵𝘶𝘳𝘪 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘤𝘢𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘪𝘯𝘢𝘭𝘵𝘢 𝘵𝘦𝘩𝘯𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘦, 𝘥𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘵𝘢 𝘥𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘥𝘦 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦 𝘴𝘪 𝘰 𝘦𝘤𝘩𝘪𝘱𝘢 𝘱𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘪𝘰𝘯𝘪𝘴𝘵𝘢. 𝘌𝘴𝘵𝘦 𝘰 𝘪𝘯𝘷𝘦𝘴𝘵𝘪𝘵𝘪𝘦 𝘤𝘶 𝘢𝘥𝘦𝘷𝘢𝘳𝘢𝘵 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵𝘢, 𝘪𝘯 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘢𝘯𝘦𝘭𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘢𝘱𝘦𝘭𝘦𝘢𝘻𝘢 𝘭𝘢 𝘚𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭𝘶𝘭 𝘯𝘰𝘴𝘵𝘳𝘶 𝘥𝘦 𝘉𝘰𝘭𝘪 𝘐𝘯𝘧𝘦𝘤𝘵𝘪𝘰𝘢𝘴𝘦, 𝘢𝘤𝘤𝘦𝘴𝘶𝘭 𝘭𝘢 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘤𝘪𝘪 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘤𝘢𝘭𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘭𝘦𝘵𝘦 𝘧𝘪𝘪𝘯𝘥 𝘮𝘶𝘭𝘵 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘭𝘪𝘧𝘪𝘤𝘢𝘵. 𝘐𝘯 𝘤𝘦 𝘯𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘷𝘦𝘴𝘵𝘦, 𝘷𝘰𝘮 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘪𝘯𝘶𝘢 𝘴𝘢 𝘴𝘶𝘴𝘵𝘪𝘯𝘦𝘮 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵 𝘴𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘢 𝘥𝘦𝘷𝘦𝘯𝘪𝘵 𝘶𝘯 𝘦𝘵𝘢𝘭𝘰𝘯 𝘪𝘯 𝘤𝘦𝘦𝘢 𝘤𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘷𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘢𝘤𝘵𝘪𝘷𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭𝘪𝘤𝘦𝘢𝘴𝘤𝘢 𝘴𝘪 𝘤𝘦𝘢 𝘢𝘮𝘣𝘶𝘭𝘢𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘢 𝘮𝘦𝘯𝘵𝘪𝘯𝘦 𝘤𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦𝘢 𝘳𝘪𝘥𝘪𝘤𝘢𝘵𝘢 𝘢 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘤𝘪𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘰𝘧𝘦𝘳𝘪𝘵𝘦.”
CPU-S a fost creat din nevoia de a avea o structură destinată primirii, evaluării și asigurării tratamentului de urgență persoanelor care se prezintă în mod spontan sau sunt transportate de ambulanțe ori sunt transferate din alte unități sanitare.
S-a urmărit, astfel, creșterea capacității de răspuns la urgențele medicale cu patologie infecțioasă pentru a oferi servicii de primă linie pacienților aflați în situații critice, care necesită evaluare rapidă și intervenție de urgență.
În prezent, în CPU-S se prezintă, în medie, 100 de persoane în fiecare zi.
În acest sens, spațiul în care a funcționat fosta Cameră de Gardă a instituției spitalicești a fost complet refăcut și amenajat, în baza unui proiect tehnic și a unui proiect de design interior, fiind și dotat în mod corespunzător. Investiția are o valoare totală de 4.460.000 lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul Consiliului Județean Cluj și din fondurile proprii ale spitalului.
Compartimentul de Primiri Urgențe de Specialitate dispune de spațiu pentru primire și triaj, spații generoase de așteptare, birou de informare/documentare, cameră de resuscitare, spațiu de evaluare și tratament imediat pentru adulți, spațiu de evaluare și tratament imediat pentru copii, cu circuit separat, cameră de izolare, precum și de spații de depozitare proprii, administrative și destinate personalului. Totodată, pentru a asigura buna organizare și funcționare a structurii de urgență au fost create 40 de noi locuri de muncă.
Situarea la același nivel cu Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală și Secția Terapie Intensivă constituie un avantaj, iar proximitatea față de lifturi facilitează transportul pacienților pe secțiile spitalului.
De asemenea, pentru a asigura permanența pentru investigațiile paraclinice și de laborator, persoanele evaluate în CPU-S vor beneficia 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, de analize de laborator de urgență și servicii radiologice, inclusiv Computer tomograf.
Printre echipamentele medicale aflate în dotarea noii structuri, achiziționate cu fonduri de la Consiliul Județean Cluj și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, se numără un defibrilator manual, o stație centrală de monitorizare a funcțiilor vitale cu șapte monitoare, șapte tărgi hidraulice, două scaune multifuncționale mobile, 24 de sisteme automate pentru administrarea tratamentului, cinci trolii mobile medicale și un ansamblu de mobilier medical.
Totodată, în premieră pentru o structură de urgență din cadrul spitalelor publice din Cluj, fiecare pat este dotat cu un sistem „Nurse-alert”, care a fost configurat diferit față de o secție, pentru a facilita comunicarea între membrii echipei medicale și a controla mai ușor activitatea, ocuparea și eliberarea tărgilor, apariția unui pacient critic etc.
De asemenea, Compartimentul de Primiri Urgențe de Specialitate mai dispune de materiale și aparatură pentru resuscitarea avansată a pacienților, pentru toate categoriile de vârstă, și rampe medicale la toate paturile.
* * *
În cadrul evenimentului a fost prezentat și sistemul de telemedicină și monitorizare a pacientului din terapie intensivă – „MONA” (Medical-ONsite-Assistant), implementat în instituția sanitară prin intermediul a două proiecte europene în valoare totală de 672.865 euro.
„MONA” este un dispozitiv medical digital acreditat care permite efectuarea unor consultații securizate de telemedicină de oriunde din lume, monitorizarea completă a cazului din Terapie Intensivă cu posibilitatea de vizualizare de la distanță a pacientului și a parametrilor lui clinici (pacient data management system), evaluarea complexă a cazului și predicții privind evoluția pacientului, accesul la rapoarte legate de situația clinică a pacientului și tratamentul efectuat în orice moment al internării, vizualizarea trasabilității modului în care a fost gestionat cazul și persoanele implicate.
Prin intermediul proiectului inițial, denumit „Sistem medical digital de terapie intensivă pentru Covid-19 (ICU4Covid)” și coordonat de Institutul de Dezvoltare de Noi Tehnologii (UNINOVA) din Madeira – Portugalia, au fost instalate și puse în funcțiune 10 sisteme „MONA” în secția Terapie Intensivă.
Derulat în perioada septembrie 2021 – decembrie 2022, proiectul a cuprins 26 de parteneri din 10 țări.
Până în prezent au fost realizate mai multe consultații de telemedicină cu Spitalul Clinic Universitar din Aachen – Germania și a fost implementat sistemul pacient data management în secția Terapie Intensivă.
Proiectul subsecvent, intitulat „ICUdata4EU”, este în curs de desfășurare și cuprinde 17 instituții din opt țări europene, coordonator fiind Spitalul Clinic Universitar din Aachen – Germania.
Acesta urmărește să creeze un spațiu digital interoperabil pentru gestionarea datelor din unitățile de terapie intensivă din Europa, să îmbunătățească pregătirea sistemelor de sănătate pentru viitoare crize și să asigure o mai bună utilizare a resurselor medicale.
Pentru a exemplifica modalitatea în care funcționează sistemul „MONA”, specialiștii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase au invitat persoanele prezente la eveniment să asiste, la secția Terapie Intensivă, la o sesiune de telemedicină cu Spitalul Clinic Universitar din Aachen – Germania.