fbpx
2.5 C
București
marți, ianuarie 31, 2023

CNAS vrea să limiteze decontările la un singur serviciu medical pe zi pentru aceeași persoană

Trebuie citit

- Publicitate -

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea să limiteze decontările la un singur serviciu sau tratament medical pe zi pentru aceeași persoană. PSD a transmis marți că respinge categoric propunerea CNAS și că această reglementare este „innaceptabilă” și încalcă dreptul la sănătate al pacienților. Și Ministerul Sănătății a reacționat împotriva acestei propuneri, afirmând că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor. Prevederea îi nemulțumește și pe medici.

CNAS vrea să limiteze decontările la un singur serviciu medical pe zi pentru aceeași persoană

Este vorba despre un draft al contractului cadru pentru sănătate care ar urma să intre în vigoare în 1 aprilie 2023. Documentul este pus în dezbatere publică pe site-ul CNAS.

Ministerul Sănătății: Serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor, iar finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, a precizat marţi Ministerul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

*

PSD respinge categoric propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a deconta un singur serviciu sau tratament medical pe zi, pentru același cod numeric personal. Măsura restrânge drastic accesul la sănătate al persoanelor asigurate și afectează grav calitatea actului medical.

                     În formularea actuală din referatul CNAS pentru aprobarea noului Contract-Cadru, reglementarea este inacceptabilă. În multe situații, pentru stabilirea unui diagnostic corect sau pentru o intervenție medicală sunt necesare mai multe servicii, care trebuie prestate în aceeași zi.

                     În același timp, această prevedere este o încălcare a dreptului la sănătate al pacienților, care ar fi puși pe drumuri, în mod repetat și nejustificat, pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege.

                     PSD va solicita o analiză asupra acestor prevederi în cadrul Coaliției de guvernare și se va opune oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate al cetățenilor asigurați.

                     PSD sprijină categoric poziția ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, de a susține cu fermitate accesul neîngrădit al pacienților la asistența medicală ambulatorie.

Citeste si: Ce spune Ministerul Sănătății despre faptul că mai multe categorii de persoane, scutite până acum, vor fi nevoite să plătească la CAS pentru sănătate?

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole