Cluj-Napoca: Siguranța pe primul loc! Reguli și responsabilitate pentru cei care fac livrări la domiciliu. Acțiune integrată de control a forțelor de ordine clujene pentru creșterea siguranței în trafic.

Emil Boc: Alături de Prefectura Cluj, Poliția Municipiului, Poliția Locală și alte instituții avizate am abordat fenomenul creșterii numărului de participanți la trafic din categoria celor care oferă servicii de livrare la domiciliu și care au venit la muncă în România din variate țări din Asia, Africa și Europa.
Am luat în considerare atât observațiile autorităților, cât și sesizările venite de la cetățeni legate de (ne)respectarea regulilor de circulație și siguranță în trafic. Dorim să asigurăm protecție pentru toți participanții la trafic, astfel că e esențial ca fiecare să înțeleagă și să își asume partea sa de responsabilitate.
În acest context Poliția Municipiului Cluj-Napoca împreună cu Jandarmeria, Poliția Locală și alte structuri de ordine publică au desfășurat o acțiune de prevenire și combatere a infracțiunilor și contravențiilor cu accent pe siguranța rutieră, în special pentru conducătorii de mopede, biciclete și trotinete electrice.
Acțiunea a cuprins și distribuirea de flyere în diverse limbi – spaniolă, turcă, persană/farsi, hindi, sinhala, arabă, bengali, ucraineană, pashto – cu informații despre obligațiile legale în domeniul rutier, prin care să creștem gradul de informare și conștientizare a riscurilor la care se expun acești participanți la trafic în cazul în care nu respectă prevederile legale.
Dorim ca cei care aleg Clujul pentru a munci să se adapteze și să se integreze în societatea noastră. În această direcție, pe lângă legătura constantă cu autoritățile locale și naționale sau măsurile pe care le discutăm cu agenții economici angajatori, Primăria Cluj-Napoca a creat alături de parteneri platforma welcometocluj .ro, cu informații utile pentru imigranți.
Mai multe informații:
Acțiunea Poliției clujene a avut loc pe data de 19 februarie. Au participat 136 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, proximitate și sisteme de securitate și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Dintre aceștia, 35 de polițiști fac parte din Direcția Poliția Locală a Primăriei.
În urma activității:
– au fost legitimate 455 de persoane, dintre care 305 cetățeni străini;
– au fost verificate 228 de vehicule, dintre care 210 de tip „food delivery” / servicii de livrare la domiciliu;
– au fost controlați 12 agenți economici;
– au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 25.260 lei;
– a fost constatată o infracțiune în flagrant legată de regimul rutier;
– a fost reținut un permis de conducere și s-a retras un certificat de înmatriculare.