fbpx
13.1 C
București
luni, martie 20, 2023

Bilanț cutremur Turcia: peste 41.000 de morți. Încă se mai găsesc supraviețuitori după 230 de ore. Noul pericol, epidemii de holeră și febră tifoidă!

Trebuie citit

- Publicitate -

Bilanţul combinat al victimelor din Turcia şi Siria a ajuns la peste 41.000 de morţi, iar milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar, mulţi supravieţuitori rămânând fără adăpost la temperaturi de iarnă, foarte scăzute.

Bilanț cutremur Turcia: peste 41.000 de morți. Încă se mai găsesc supraviețuitori după 230 de ore. Noul pericol, epidemii de holeră și febră tifoidă!

O mare parte din infrastructura sanitară din regiune a fost avariată sau a devenit nefuncţională în urma cutremurelor, iar autorităţile sanitare se confruntă cu o sarcină descurajantă în încercarea de a se asigura că oamenii rămân acum sănătoşi.

Echipele de salvare au continuat miercuri, 15 februarie 2023, să găsească supravieţuitori, inclusiv o femeie şi cei doi copii ai săi, care au fost scoşi de sub dărâmături la 228 de ore – adică nouă zile şi jumătate – de la producerea cutremurului.

Milioane de persoane au nevoie urgentă de asistenţă umanitară, în condiţiile în care mulţi supravieţuitori au rămas fără case şi trebuie să facă faţă temperaturilor apropiate de zero grade.

O mamă şi doi copii au fost salvaţi, miercuri, din oraşul Antakya, deşi au trecut nouă zile de la seismul devastator din 6 februarie, iar şansele de a mai găsi supravieţuitori sunt, teoretic, foarte mici, scrie Reuters, citată de News.ro.

De altfel, eforturile de salvare se îndreaptă acum către acordarea de ajutor sinistraţilor, în timp ce multe echipe internaţionale de căutare-salvare s-au retras deja de pe teren.

În cursul zilei de miercuri, o femeie pe nume Ela şi copiii ei, Meysam şi Ali, au fost scoşi dintre dărâmăturile unui bloc de apartamente din Antakya, la 228 de ore după cutremur, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu, citată de Reuters.

Salvatorii au aplaudat şi s-au îmbrăţişat şi în timp ce o ambulanţă transporta o femeie de 74 de ani salvată în Kahramanmaras, după ce mai devreme în cursul zilei o femeie de 46 de ani a fost salvată în acelaşi oraş aflat în apropierea epicentrului seismului devastator care s-a produs în zorii zilei de 6 februarie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că este deosebit de îngrijorată de soarta oamenilor din nord-vestul Siriei, o regiune controlată de rebeli şi cu acces redus la ajutor. OMS i-a cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei cu Turcia pentru a permite trecerea ajutoarelor.

Noul pericol: epidemii de holeră și febră tifoidă

În Kahramanmaras, familiile fără adăpost au dormit în corturi instalate pe terenul şi pe pista de alergare a stadionului din oraş. Într-un cort, Hatice Kavakdali, în vârstă de 28 de ani, strânge în braţe un ursuleţ de pluş gri. „Nu pot descrie în cuvinte experienţa pe care am avut-o. A fost atât de înspăimântător şi încă mai simt durerea provocată de acest lucru”, a spus ea. „Mi-am pierdut cunoştinţa după cutremur şi încă nu mi-am revinit. Nu mi-am putut aminti familia mea sau cum am ieşit din casă”, spune tânăra.

Alţi supravieţuitori sunt îngrijoraţi de lipsa de igienă. „Nu am putut să ne spălîm de la cutremur”, a declarat Mohammad Emin, un student la design grafic în vârstă de 21 de ani. Batyr Berdyklychev, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Turcia, a avertizat că lipsa apei în zonele afectate de cutremur „va creşte riscul de boli transmise prin apă şi de izbucnire a unor boli transmisibile”.

Pe un feribot folosit pentru tratarea supravieţuitorilor în portul Iskenderun din sudul Turciei, farmacistul Jin Ozsaygili era, de asemenea, îngrijorat de riscurile pentru sănătate. „Ne aşteptăm la epidemii de holeră şi febră tifoidă. Pentru a preveni aceste boli, resturile ar trebui să fie îndepărtate urgent”, spune el.

Între timp, guvernul i-a încurajat pe oameni să se întoarcă acasă, dacă şi când autorităţile vor considera clădirea lor sigură.

Vom demola rapid ceea ce trebuie demolat şi vom construi case sigure”, a scris pe Twitter ministrul turc al Mediului şi Urbanismului, Murat Kurum.

Citeste si: <strong>O nouă misiune de zbor umanitar, cu trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române, în sprijinul populației afectate de cutremurele din Turcia și Siria</strong>

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole