BNR a majorat din nou dobânda cheie, până la 7% pe an, pentru a tempera inflația

0
130

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât marţi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, de la 6,75% pe an, anterior, începând cu data de 11 ianuarie 2023, informează banca centrală. Dobânda cheie influențează creditele românilor care vor plăti rate mai mari. Intervenția BNR are ca scop temperarea inflației, scrie stiri.tvr.ro.

De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an, de la 7,75% pe an, creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6%, de la 5,75% pe an, şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Banca Națională a României (BNR) a majorat in ultima ședință din anul 2022 dobânda de politică monetară la 6,75%, respectiv cu 50 de puncte de bază. Aceasta este cea mai ridicată dobândă cheie din ultimii 12 ani, menţioneză sursa citată.

Costul unui credit la bancă va crește dacă rata dobânzii de referință se majorează și scade dacă rata dobânzii de referință se reduce.

Băncile utilizează ratele dobânzilor de referință atunci când acordă împrumuturi atât clienților persoane fizice, cât și clienților companii.

Pentru creditele acordate persoanelor fizice, indicii care intră în compunerea dobânzii finale sunt ROBOR sau IRCC, în funcție condițiile acordării creditului. Acești doi indici sunt diferiți față de dobânda cheie.

Modificarea dobânzii cheie nu se transferă imediat asupra acestor indici. Totuși, în timp, variațiile în dobânda cheie se reflectă și asupra indicilor utilizați pentru compunerea dobânzilor variabile pentru credite.

În cazul creditelor existente, dobânzile se modifică în funcție de tipul de indice care intră în compoziția dobânzii, ROBOR sau IRCC.

Foto:evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.