Ziua Europei, moment de bucurie pentru maramureșeni

Instituția Prefectului – Județul Maramureș, Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Mare, în parteneriat cu mai multe instituții de cultură, sport, școlare și ONG-uri din Maramureș, au organizat marți, 9 mai, manifestări menite să marcheze Ziua Europei, la împlinirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Evenimentele, reunite sub titlul “10 pentru Europa”, au avut loc pe tot parcursul zilei, în spații diferite din municipiul Baia Mare: Palatul Administrativ, Centrul Millennium, Câmpul Tineretului, Biblioteca Județeană “Petre Dulfu”, Teatrul Municipal Baia Mare.

Încă de la orele dimineții, Centrul Europe Direct a organizat conferința „Împreună în Europa – România, de 10 ani în UE”, completată cu o expoziție de fotografie, care a cuprins lucrările înscrise la Concursul  „Programul Erasmus, de 30 de ani schimbă vieți”.

Tot de dimineață au început manifestările și la Palatul Administrativ. Astfel, elevi ai Colegiului de Arte au desenat cu creta steagurile statelor membre ale Uniunii Europene, iar Fanfara Municipală a intonat cele două imnuri: al României și al UE. Elevi ai Palatului Copiilor au prezentat un moment artistic constând în dansuri tradiționale și muzică ușoară din repertoriul european. Tot aici, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a organizat o expoziție cu produsele finale ale proiectelor cu finanțare europeană derulate în școli.

La orele prânzului, Palatul Administrativ a găzduit cea de-a X-a ediție a Simpozionului „Prezențe maramureșene în Europa”, organizat de Instituția Prefectului – Județul Maramureș și Consiliul Județean Maramureș.

Evenimentul a fost deschis prin cuvântul prefectului Sebastian Mihai Lupuț, care a afirmat, printre altele: “Europa traversează o perioadă grea. În ultimii ani, provocările cu care continentul s-a confruntat au fost numeroase: criza economico-financiară, criza refugiaților, atentatele teroriste, Brexit-ul, euroscepticismul tot mai accentuat și creșterea tendințelor extremiste. Toate sunt veritabile examene la care Uniunea Europeană este supusă și care ne vor arăta cât de puternică și flexibilă este construcția europeană. Este deopotrivă un examen pentru politicieni și instituții, ca și pentru oamenii de rând. Din fericire, până acum România s-a aflat oarecum la adăpost de aceste tendințe, atașamentul românilor față de UE rămânând puternic.

Intrarea României în Uniunea Europeană în urmă cu zece ani a reprezentat pentru noi încununarea unor eforturi de durată și răspunsul la voința marii majorități a populației. A fost o victorie și o șansă. În plan ideatic, ea a reprezentat îmbrățișarea de către români a valorilor europene, dar efectele au fost mult mai concrete, dacă ne gândim la libera circulație pe continent și la posibilitatea obținerii de locuri de muncă în străinătate. Efectele sunt vizibile și în plan financiar. Chiar dacă tendința în ultimii ani este de a ne plânge din cauza unei insuficiente absorbții a fondurilor europene, totuși, în privința soldului fluxurilor financiare cu Uniunea Europeană, balanța înclină sensibil în favoarea intrării de fonduri de la bugetul UE. Atașamentul românilor față de valorile europene a rămas la cote înalte și datorită acestor beneficii vizibile în viața de zi cu zi, chiar dacă aderarea la UE a însemnat aplicarea unor norme mai stricte în diferite domenii de activitate.

Intrarea României în Uniunea Europeană a fost o opțiune pentru o viață mai bună. A fost alegerea statului de drept și a democrației, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a unui sistem de justiție corect, a eradicării corupției și a eforturilor depuse în vederea obținerii prosperității

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This